גוש בכליה מעיד ברוב המקרים על סרטן באיבר חיוני זה. בהתאם חובה להתייחס לכל מצב שבו מתגלה גוש כזה ברצינות, ובפרט לבצע את כל הבדיקות הנחוצות.
איך מגלים גוש בכליה?
ברוב המקרים גושים בכליות מתגלים עוד לפני שהם גדולים מספיק כדי לגרום לסימפטומים. גוש גדול בכליה עלול לגרום לכאבים במותניים ולדימום בשתן. כשהגוש גדול אפשר להרגיש אותו באמצעות מישוש הבטן (כמובן כשרופא מנוסה עושה זאת), ובמקרים אחרים האבחון הראשוני יהיה על בסיס בדיקת US או בדיקת CT.
האם כל הגושים בכליות הם סרטניים?
4 מכל 5 גושים כלייתיים הם גושים סרטניים, ורק כ-20% מתגלים כשפירים. חשוב להדגיש כי ברוב המקרים בדיקות דימות לא מספקות את המידע הנחוץ לגבי סוג הגוש, אלא רק את גודלו והמיקום שלו. על-מנת להבין אם מדובר בסרטן הכליה, מחלה שמחייבת טיפול ייעודי, תתבצע ביופסיה. הביופסיה היא בהרדמה מקומית, תחת CT או US כדי להבטיח הגעה מדויקת על הגוש. גם לאחר הביופסיה תיתכן אי ודאות: בכ-15% מהמקרים אי אפשר לקבוע באופן חד-משמעי אם אותו גוש בכליה סרטני או שפיר, וכמו כן ישנם גושים שמכילים גם אזורים שפירים וגם אזורים סרטניים.
איך מטפלים בגוש סרטני בכליה?
ההחלטה כיצד לטפל בגושים כלייתיים תלויה גם במיקום הגוש. ליתר דיוק, יש צורך לבחון על בסיס בדיקות הדימות אם הגוש תחום בתוך הכליה או שהוא כבר שלח גרורות לאיברים אחרים בחלל הבטן (או אפילו לחזה). שיקול נוסף הוא גיל המטופל או המטופלת ומידת הבריאות שלו, ובהתאם היכולת שלו להתמודד עם כל טיפול.
באופן עקרוני הטיפולים האפשריים הם כריתת הכליה כולה, כריתת הגוש תוך שימור שאר הכליה או הרס הגוש (באמצעות הקפאה, גלי רדיו או גלי על-שמע) ומעקב צמוד אחרי מצב הכליה. ניתוח לכריתת גוש בכליה אורך כשעתיים, ומתבצע ברוב המקרים בעזרת מערכת רובוטית שמבטיחה דיוק של 100% ולכן שימור שטח מרבי מהכליה. לרוב נדרש אשפוז של 3 ימים לאחר ניתוח זה, ואצל 9 מכל 10 מנותחים אין שום פגיעה בתפקוד הכליה.
בגיל מבוגר, או כשיש מחלות רקע, מומלצת גישת המעקב – בדיקה אחת למספר חודשים של גודל הגוש, מפני שבחלק גדול מהמקרים הגוש נשאר קטן יחסית ולא פוגע באדם. רק אם הוא גדל לממדים שמסכנים את הבריאות, יתבצע טיפול אקטיבי.